abc
  Zoeken op: Alle woorden Een van deze woorden Complete zin
if dutch is abacadabra for you ... Klik om deze pagina te verversen
Inhoud verversen
Hoofdmenu

Tip: u kunt de tekst vergroten en verkleinen door met de Ctrl-toets ingedrukt aan uw muiswieltje te draaien.
Hoofdmenu

Algemene informatie over Linkedin.

Open www.linkedin.com

Linkedin - nieuw communicatieplatform!

10/10/09 Wat voor de één al dagelijkse routine is, is voor de ander nog volstrekt onbekend. Dat lijkt kenmerkend voor veel ICT-ontwikkelingen. Linkedin valt momenteel nog duidelijk in die categorie, maar daar is snel verandering in aan het komen. Iedereen die zijn CV ergens online kwijt wil, kan dat momenteel het best doen via Linkedin.

Op deze zakelijke community-site geef je aan welke opleidingen je hebt gevolgd en waar je hebt gewerkt. Omdat er een grote database achter zit, kan het systeem voordurend gokken wie je studiegenoten en collega's zijn geweest, die je vervolgens kan aanklikken om te zien wat ze tegenwoordig doen. Ook kun je aangeven dat je deze mensen kent, hetgeen voor anderen zichtbaar wordt als je netwerk en voor jezelf gaat fungeren als een digitaal adressenboek.

Laat iedereen je CV zien!
Iedereen op internet kan bijv. via Google je Linkedin-profiel vinden. Dat is erg handig als u met iemand wil gaan samenwerken en even wil zien wat zijn of haar achtergrond is. Google maar eens op mijn naam "Siem Eikelenboom" en u zult zien dat mijn Linkedin-profiel bijna bovenaan staat. Alleen mijn naamgenoot, de bekende journalist en schrijver van het boek "Jihad in de Polder", en de letterlijke domeinnaam (www.siemeikelenboom.com) komen er nog boven. Een representatief Linkedin-profiel is dus ook erg waardevol voor uw persoonlijke PR en kan u een mooie nieuwe baan of nieuwe klanten opleveren.

Linkedin voor alle beroepsgroepen
Oorspronkelijk leek Linkedin vooral een platform voor ICT-ers, maar inmiddels is Linkedin aan het doorbreken in alle beroepsgroepen. Verkeerskundigen, geodeten, architecten en baggeraars hebben allerlei interesse-groepen in Linkedin, waar gelijkgestemden elkaar kunnen vinden en met elkaar van gedachten wisselen.

Laat je aan iedereen je netwerk zien?
Zelfstandige ondernemers, consultants zoals ik in het bijzonder, moeten zich afvragen wie zij in hun netwerk toelaten. Hoe verstandig is het om oud collega's die inmiddels voor de concurrent werken toegang tot je netwerk te geven? Het kan ook zijn dat iemand die het ene moment als klant in je netwerk zit, het andere moment voor de concurrent blijkt werken. Heb je honderden mensen in je netwerk, dan is dat niet bij te houden. Daarbij is het wel de vraag wat uw concurrent met uw relaties kan. Waarschijnlijk is uw concurrent effectiever als hij zich richt op zijn eigen netwerk, maar het is toch een serieuze afweging waard om iemand uit uw netwerk te weren als hij voor de concurrent gaat werken.

Wat vertel je aan je netwerk?
In Linkedin kunt u bij "Network Updates" op een Twitter-achtige manier aangeven wat u aan het doen bent. Iedereen in uw netwerk ziet zo'n tekstje (de lengte is beperkt tot ongeveer twee korte regels) even langskomen als "Status updates", voorzien van uw foto, dus het is een leuke manier om uzelf bij de mensen in uw netwerk even onder de aandacht te brengen. Maar daarbij is het de vraag: wat vertel je wel en wat niet?

Wat u aan uw netwerk vertelt is vooral afhankelijk van de samenstelling van uw netwerk. Kiest u voor een klein netwerk met alleen de mensen waar u direct mee werkt, dan kunt u zich meer permitteren, dan wanneer uw netwerk bestaat uit bijna iedereen die u kent. In het laatste geval moet u er rekening houden dat niet iedereen in uw teksten geinteresseerd is.

Hoe betrouwbaar is de informatie op Linkedin?
Wat geldt voor de informatie die u over uzelf publiceert, geldt ook voor de anderen en u weet niet welke keuzes daarbij worden gemaakt. Net als in het gewone leven kan iemand zich een stuk beter voor doen dan hij in werkelijkheid is en mensen kunnen met elkaar afspreken om (veel te) positieve beoordelingen (recommendations) aan elkaar te geven.


Hoe gevaarlijk is Linkedin?
Sommigen zetten onbesuisd van alles over zichzelf op internet. Bij anderen heerst een grote angst om informatie over zichzelf op internet te zetten. De waarheid ligt meestal in het midden. Het is zeer terecht om je te realiseren dat, ook al is alles afgeschermd met wachtwoorden, er achter Linkedin gewoon mensen zitten die overal bij kunnen en, omdat het mensen zijn, ook verkeerde bedoelingen kunnen hebben. Diefstal van identiteit behoort daarbij tot de grootste gevaren. Door te veel details vrij te geven, kan iemand met slechte bedoelingen uw gegevens misbruiken om onder uw naam bepaalde zaken te doen die het daglicht niet kunnen verdragen. Details als uw geboortedatum, hetgeen vaak als identificatiehulpmiddel wordt gebruikt, kunt u daarom beter een beetje verdraaien op dit soort sites. Ook aangeven van wanneer tot wanneer u op vakantie of op zakenreis bent is niet zo handig, zeker niet als uw woonadres gemakkelijk is te achterhalen. In principe zullen alleen de mensen in uw netwerk deze informatie zien, maar dit is ondermeer afhankelijk van hun omgang met Linkedin. Sluit iedereen Linkedin af als hij even van zijn plaats loopt? Gaat iedereen zorgvuldig om met zijn paswoord? Bij een groot netwerk is de kans op "lekkage" ook groter en wordt het belangrijk om niet alle details te publiceren.

Klik voor onze Facebook-pagina Bovengenoemde gevaren gelden ook voor andere online netwerken, zoals Facebook en, vraag maar aan uw kinderen, Hyves.


Hoe afhankelijk worden we van LinkedIn? Gebruik ook Naymz
Bij elke succesformule ontstaat het gevaar van afhankelijkheid, soms wordt het zelfs een verslaving! Gelukkig kunt u uw contacten exporteren naar een csv-bestand (via de link rechts onder uw contactenlijst) en dan bijv. importeren in Outlook. Er zijn ook concurrerende diensten op internet die u gewoon kunt gaan gebruiken. Door dat af en toe te doen spreidt u het risico dat u plotseling geen toegang meer hebt tot uw relatienetwerk. Naymz is zo'n concurrent die we graag aanbevelen. Met één handeling hebt u uw csv-bestand binnengehaald en met nog een klik nodigt u uw contacten uit om ook daar met u te linken. Vervelend is alleen dat Naymz ongevraagd na twee en vier weken ook herinneringen stuurt aan uw contacten die nog niet hebben gereageerd. Gelukkig is daar weer een nette oplossing voor: wie geen Naymz wil kan onderin de Naymz-email het best "Stop receiving all Naymz email" aanklikken, waarna er geen Naymz-uitnodigingen meer binnenkomen, ook niet namens anderen.

Siem Eikelenboom


Nieuws rond Linkedin.

Klik hier voor de Linkedin-website.


Linkedin-alternatieven
4/11/20 De Linkedin-alternatieven van 8 jaar geleden, zoals Naymz en Viadeo hieronder, lijken de moed te hebben opgegeven. De eerste is overgestapt op het online aanbieden van selfie-video‘s en de tweede lijkt een Franstalige nieuwesite te zijn geworden. Afhankelijk van wat je wil, zijn de beste alternatieven te vinden bij de grote bekenden Google, Twitter en Facebook, die ook steeds meer zakelijk worden gebruikt, en blijft er één hele goede over, die vooral erg bekend is in de Duitstalige landen: Xing. Verder lijkt Meetup het goed te doen. Nederlandse PostgreSQL-gebruikers hebben daar bijv. een groep opgezet.


Ook Linkedin misbruikt nu uw profielfoto


22/8/12 Eigenlijk had Linkedin een goede naam op het gebied van reclame maken, maar daar is vandaag in één klap een einde aan gekomen. U kunt nl. worden geconfronteerd met uw eigen profielfoto alsof u werkzaam bent in een andere functie bij een ander bedrijf (zoals het bedrijf "BLA BLA" hierboven). Het is de bedoeling om u zich te laten voorstellen hoe het zou zijn als u solliciteerde op deze vacature. Creatief, maar uiterst misleidend, omdat je eerst denkt dat iemand je account heeft gehackt en je digitale visitekaartje heeft veranderd. Het moet niet gekker worden!

Tijd voor een alternatief voor Linkedin? Hier enkele bekenden:


Klik voor de grote afbeelding met de tip stap voor stap Maak uw Linkedin-updates interessanter
4/7/12 Als u wat meer contacten hebt, dan raakt uw Linkedin-openingspagina al snel overvoerd met meldingen die u weinig zeggen. Probeer dan deze tip eens uit. Als u de stappen volgt, dan krijgt u geen meldingen meer als "... heeft nu een connectie met ..."

Klik hier om de stappen te volgen.


Netwerken om het netwerken in Linkedin
31/8/10 Af en toe verschijnen er oproepen van enthousiaste Linkedin-gebruikers om met elkaar te linken, ook al kent men elkaar niet. Een voorbeeld daarvan is de oproep in de groep "Wabo en omgevingsvergunning". Het linken met onbekenden staat echter haaks op het Linkedin-principe en is op geen enkele manier handig. In tegendeel: het geeft u een te groot netwerk en ontneemt u de mogelijkheid om mensen die u kent (al is het maar een beetje) te onderscheiden van mensen die u totaal niet kent. Voor het ontmoeten van nieuwe relaties zijn de Linkedin-groepen in het leven geroepen. Daar kan men beroepsmatig nieuwe mensen ontmoeten met gelijke interesses. Door in de groep inhoudelijk actief te zijn kunt u zich uitstekend profileren rond het thema van de groep. Goede discussies geven de groep grote meerwaarde.

Hoed u dus voor netwerken om het netwerken!


Linkedin-groep open of besloten?
4/1/10 Als u in Linkedin een groep hebt aangemaakt over een bepaald interessegebied, dan komt de vraag langs of de groep open of besloten moet zijn.

Hierover kunt u de volgende redenering volgen:
Iedereen die iets heeft met het interessegebied is welkom in uw groep. Vaak blijkt dat al snel uit iemands profiel, omdat hij of zij bijv. werkzaam is bij een bepaald type bedrijf of organisatie. Is dat niet duidelijk dan vraagt u om aan te geven wat hij of zij heeft met het interessegebied. Als dat niet meer is dan "om te netwerken" dan laat u deze persoon niet toe.

Maar waarom zou u eigenlijk iemand weigeren?

Linkedin is een geweldig medium om elkaar te ontmoeten, maar er liggen twee gevaren op de loer:
  1. bevat uw groep veel willekeurige personen dan verwatert het thematische gehalte en voel u zich er misschien minder thuis.
  2. de leden van een groep kunnen elkaar gemakkelijker benaderen, dus dit kan leiden tot ongewenste communicatie (ook wel spam genoemd).
Beide punten staan niet erg stevig overeind, want:
  • iemand meldt zich niet voor niets aan bij een groep, dus vertrouw erop dat hij of zij een goede reden heeft (is er een kwade te bedenken?)
  • u hebt er geen last van als er een aantal mensen in uw groep zitten die niets met het vak lijken te hebben.
  • leden die gaan spammen (overdadig en niet relevant communiceren) kunnen er altijd nog worden uitgegooid.
Succes met het beheren van uw groep!


Pas op voor valse profielen
Het is erg nuttig om jezelf met anderen te verbinden in Linkedin. Iedereen in je netwerk kan je CV lezen en via de Status Updates kun je de mensen in je netwerk laten zien waar je je mee bezighoudt. Waar dat in Linkedin een zakelijk nut dient, moet dat in Hyves vooral erg lollig zijn. Iedereen met opgroeiende kinderen kan er over meepraten en heeft de ouderlijke plicht om ze te waarschuwen voor het gemak waarmee de persoonlijke details kunnen worden misbruikt. Een fenomeen waarvan ik binnen Linkedin nog niet eerder had gehoord is, dat er van bekende Nederlanders meerdere valse profielen schijnen te circuleren. Recentelijk zag ik die van Jan Peter Balkende langskomen in Linkedin. Of het de echte is? Geen idee! Ik doe er in elk geval niets mee, want we kennen elkaar niet en we hebben weinig op elkaar aansluitende bezigheden.

Een artikel in de Volkskrant maakt melding van een door Barrichello gewonnen rechtzaak tegen Google, omdat Google had nagelaten om een groot aantal valse Barrichello-profielen uit Orkut te verwijderen. In deze profielen werden allerlei onjuistheden over hem verspreid.

Het idee dat als je geen bekende Nederlander bent het dus wel zal los lopen, is een te na�eve gedachte. U weet niet wie morgen uw vijand kan zijn en helaas doen mensen soms rare dingen. Houd dus in de gaten of u nog wel de enige bent met uw naam door af en toe een zoekopdracht te geven op uw eigen naam.


Open de Linkedin-groep Civil 3D Nederlands Civil 3D groep op Linkedin
14/10/09 Vanaf vandaag kunt u via Linkedin meepraten over Civil 3D met uw nederlandstalige vakgenoten. We hebben een onafhankelijke groep voor u opgericht.

Doet u mee? Klik hier om de groep te bekijken.


Tip: "Don‘t show users that I‘ve viewed their profile"
1/10/09 Als niets doet, kan een ander zien dat u zijn of haar profiel hebt bekeken. Uw naam is niet zichtbaar, maar wel uw titel en vakgebied en dat kan voor de ander genoeg zijn om u te herkennen. Niet iedereen vindt dat prettig. Als u dat niet wilt, ga dan naar Accounts & Settings, Profile Views (onder Privacy Settings) en kies de optie "Don‘t show users that I‘ve viewed their profile". Zodra u op Save changes hebt gedrukt kunt u zonder "Big Brother"-gevoel door ieders profiel bladeren.


Uw reactie wordt zeer op prijs gesteld. Zegt het voort!

Klik voor onze Facebook-pagina Om te voorkomen dat uw surfgedrag op onze website kan worden gevolgd door derde partijen, zoals Facebook, hebben wij alle actieve links e.d. verwijderd, m.u.v. Statcounter. U kunt natuurlijk nog wel onze Facebook-pagina bezoeken.
Meer informatie?
Wilt u meer informatie, een offerte of een webdemo? Vul dan hier uw gegevens in. We sturen dan per email de gevraagde informatie of geven u enkele datums voor een webdemo.

Sinds maandag 2 juli 2007 zijn op ideoma.nl pagina‘s bekeken. Bekijk hier de statistieken

Open uw PDF!
Stop printen, krassen, scannen - maak uw PDF-aantekeningen meteen digitaal!

Open uw DWG!
Bespaar fors op uw CAD-licentiekosten met Open DWG software!



Probeer GstarCAD eens ... © Copyright 1992-2022, IDEOMA intelligent systems bv